• Ένωση Ελλήνων Φυσικών
  • Γριβαίων 6 Αθήνα 10680
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τηλέφωνο: 2103635701
  • Fax: 2103610690
Προσθήκη αρχείων
Πέμπτη 20 Ιουνίου 2019 - 12:59

Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα δια βίου εκπαίδευσης Grundtvig

To ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grundtvig:
        «Ανακαλύπτοντας την επιστήμη ως κουλτούρα διαμέσου των  Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Μουσείων»

 


Tο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια βίου Μάθησης Grundtvig/Εκπαιδευτικές Συμπράξεις με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την επιστήμη ως κουλτούρα διαμέσου των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Μουσείων» και αριθμό 07-GRCO1-GR04-00025-1 αποτελεί εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ του Semmelweis Museum Library and archives of the History of Medicine της Ουγγαρίας που έχει το ρόλο του συντονιστή φορέα, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Aberdeen City Council Strategic Leadership της Μεγάλης Βρετανίας. Κατά το 1ο έτος διεξαγωγής της εκπαιδευτικής σύμπραξης (ακαδημαϊκό έτος 2007-2008) συμμετείχε στo πρόγραμμα ως συντονιστής φορέας και το Μουσείο Φυσικής της Χίου σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου. Κατά το ακαδημαϊκό έτος 2008-2009 συμμετείχε στο πρόγραμμα ως συνεργαζόμενος φορέας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού.
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες ενηλίκων: επισκέπτες των μουσείων, μουσειοεκπαιδευτές, καθηγητές απασχολούμενοι στην εκπαίδευση ενηλίκων, ενήλικοι μαθητές σχολείων, ομάδες τοπικών κοινοτήτων, οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες, ευρύ κοινό.
Με την παρούσα πρόταση ευρωπαϊκής συνεργασίας προωθούνται καινοτόμες διδακτικές πρακτικές και προάγονται μη τυπικές μορφές επιστημονικής εκπαίδευσης, μέσω της κατάλληλης αξιοποίησης των εκθεμάτων των συμμετεχόντων ευρωπαϊκών επιστημονικών μουσείων. Έχουν επιλεγεί ως δράσεις παρουσιάσεις ομιλιών, οργάνωση σεμιναρίων και ημερίδων, οργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων εντός και εκτός των μουσείων αλλά και εξ’αποστάσεως διδακτικές προσεγγίσεις. Κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του προγράμματος υλοποιείται εκπαιδευτικό υλικό δια βίου εκπαίδευσης, το στίγμα του οποίου είναι η ανάδειξη της πολιτισμικής διάστασης της επιστημονικής γνώσης. Οι διδακτικές παρεμβάσεις αποτελούν ταυτόχρονα προτάσεις για εκπαίδευση από απόσταση, οι οποίες είναι εφικτές με τη χρήση νέων τεχνολογιών ως διδακτικών μέσων.
Με την εκπαιδευτική αυτή σύμπραξη επιδιώκεται η ανταλλαγή εμπειριών, η σύνθεση παιδευτικών δραστηριοτήτων διαφορετικών πεδίων και ο σχηματισμός πολιτισμικού δικτύου συνεργασίας (www.anakalypto.eu). Φέρνοντας στο φως την επιστημονική πολιτισμική κληρονομιά καλλιεργείται ακόμη περισσότερο η συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη.

Υπεύθυνοι υλοποίησης του προγράμματος
 
Ένωση Ελλήνων Φυσικών:  
Δήμητρα Λελίγκου
Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Ανάπτυξης Προγραμμάτων Ε.Ε.Φ.
 
Semmelweis Museum, Library and archives of the History of Medicine
(συντονιστής φορέας):
Benedek Varga
Γενικός Διευθυντής Μουσείων Ιστορίας της Ιατρικής Semmelweis της Ουγγαρίας
 
Aberdeen City Council, Strategic Leadership:
Seema Sircar
Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Τμήματος, Aberdeen City Council, Σκωτία
 
Μουσείο Φυσικής της Χίου:
Φλώρα Πάπαρου
Μουσείο Φυσικής Χίου – Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Χίου
Κατίνα Θεοδωροπούλου
Kαθηγήτρια Φιλόλογος ΣΔΕ Χίου
Δημήτρης Βιδάλης
Kαθηγητής Φυσικός ΣΔΕ Χίου

Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού
Ζουγανέλης Γεώργιος
Διευθυντής ΣΔΕ Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού

 

 

 

 

Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού

Με αφορμή το Παγκόσμιο Έτος Αστρονομίας 2009 (www.astronomy2009.gr), το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού υλοποιεί εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας με τίτλο «Αγγίζοντας τ’αστέρια». Το πρόγραμμα, που παρακολουθεί η ομάδα του project Φυσικών Επιστημών του σχολείου, διεξάγεται κατά το σχολικό έτος 2008-2009 σε εβδομαδιαία βάση. Το εκπαιδευτικό σενάριο καλύπτει ευρύ φάσμα αστρονομικών εννοιών: ορισμοί και διαφορές μεταξύ πλανητών, δορυφόρων και αστέρων, μορφολογία των ουράνιων σωμάτων του ηλιακού μας συστήματος, αστρονομικός προσανατολισμός και εντοπισμός του Πολικού Αστέρα, αστερισμοί και αστρικοί άτλαντες, είδη και χαρακτηριστικά αστέρων, νεφελώματα και γαλαξίες, αναφορά στα επιτεύγματα της διαστημικής εποχής. Η εκπαιδευτική δράση περιλαμβάνει επίσης ανεύρεση πληροφοριών για την ιστορική εξέλιξη της Αστρονομίας καθώς και εντοπισμό αστρονομικών οργάνων σε Ευρωπαϊκά Μουσεία Ιστορίας των Επιστημών και διαδραστικών εκθεμάτων Αστρονομίας σε Μουσεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Η χρήση οπτικοακουστικού υλικού αποτελεί βασικό παιδαγωγικό «εργαλείο» που εμπλουτίζεται με τη διεξαγωγή πειραμάτων με απλά υλικά καθημερινής χρήσης και με κατασκευές απλών αστρονομικών οργάνων.
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Αστρονομίας «Αγγίζοντας τ’αστέρια» διεξάγεται στα πλαίσια της ευρωπαϊκής σύμπραξης Δια βίου Μάθησης Grundtvig με τίτλο «Ανακαλύπτοντας την επιστήμη ως κουλτούρα διαμέσου των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Μουσείων». Η ευρωπαϊκή σύμπραξη, της οποίας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Δικαστικών Φυλακών Κορυδαλλού είναι συνεργαζόμενος φορέας, αποτελεί εκπαιδευτική δράση μεταξύ της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Semmelweis Museum Library and archives of the History of Medicine της Ουγγαρίας και του Aberdeen City Council Strategic Leadership της Μεγάλης Βρετανίας.

 

 

 

Διημερίδα

«ΜΟΥΣΕΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ»
16 Μαΐου 2008, 18:00–21:00
17 Μαΐου 2008, 10:00–13:00

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ - Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά

 

H Ένωση Ελλήνων Φυσικών και το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ συνδιοργανώνουν διημερίδα με θέμα «Μουσεία και Δια Βίου Μάθηση», με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Τηλεπικοινωνιών (17 Μαΐου) και τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου). Η εκδήλωση πραγματοποιείται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig «Ανακαλύπτοντας την Επιστήμη ως Κουλτούρα διαμέσου των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Μουσείων», στο οποίο συμμετέχει η Ένωση Ελλήνων Φυσικών από τον Οκτώβριο 2007. Κατά τη διάρκεια της διημερίδας θα διεξαχθούν ξεναγήσεις για το κοινό.

Σκοπός της διημερίδας «Μουσεία και Δια Βίου Μάθηση» είναι η προβολή της υψηλής συνεισφοράς των Μουσείων στη Δια Βίου Μάθηση, η ανάδειξη της σχέσης Μουσείου και Νέων Τεχνολογιών και η ενημέρωση του κοινού για τις δράσεις του παραπάνω Ευρωπαϊκού Προγράμματος Grundtvig.

Το πρόγραμμα με αριθμό 07-GRCO1-GR04-00025-1 απευθύνεται σε διαφορετικές ομάδες ενηλίκων: επισκέπτες των μουσείων, μουσειοεκπαιδευτές, καθηγητές απασχολούμενοι στην εκπαίδευση ενηλίκων, ενήλικοι μαθητές Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας, ομάδες τοπικών κοινοτήτων, οικονομικά και κοινωνικά μειονεκτούσες ομάδες, ευρύ κοινό. Αποτελεί εκπαιδευτική συνεργασία μεταξύ του Μουσείου Φυσικής της Χίου, που έχει το ρόλο του συντονιστή, της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, του Aberdeen City Council Strategic Leadership της Σκωτίας και του Semmelweis Museum Library and archives of the History of Medicine της Ουγγαρίας. Στοχεύει στην αξιοποίηση των εκθεμάτων των Ευρωπαϊκών Επιστημονικών Μουσείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, μέσω υλοποίησης καινοτόμων εκπαιδευτικών δράσεων και εκπαιδευτικού υλικού δια βίου μάθησης και εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με τη χρήση Νέων Τεχνολογιών ως διδακτικών μέσων.

Επικοινωνία:

Ένωση Ελλήνων Φυσικών
Γραμματεία : 210-3635701
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
Σάββας Σταυρόπουλος
Διευθυντής Μουσείου Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ
τηλ: 2106201899
email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.