• Ένωση Ελλήνων Φυσικών
  • Γριβαίων 6 Αθήνα 10680
  • E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Τηλέφωνο: 2103635701
  • Fax: 2103610690
Προσθήκη αρχείων
Δευτέρα 20 Μαΐου 2019 - 10:00

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών έχει σχεδιάσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διδασκαλίας της Φυσικής μέσω δραστηριοτήτων STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πιλοτικά στη Θεσσαλονίκη σε συνεργασία με το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (Δελμούζου 1).
Μέσα από πρωτότυπες διδακτικές διαδρομές οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να προσεγγίσουν μέσω της τεχνολογίας τις έννοιες της Φυσικής, ενώ παράλληλα θα αποκτήσουν σημαντικές γνώσεις και δεξιότητες.
Η έναρξη των μαθημάτων είναι το Σάββατο 12 Νοεμβρίου (ώρες 17:00 – 19:30).
Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι άρχισαν οι προεγγραφές για το δεύτερο τμήμα. 
Υπεύθυνη επικοινωνίας: κα Γεώργα Αναστασία.
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2103635701,  16:00 -19:00 και 6947447749 (υπόλοιπες ώρες).
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.">Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
 
ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
 
ΕΠΙΘΕΤΟ
ΟΝΟΜΑ
ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΕΡΑ/ΜΗΤΕΡΑΣ
ΤΑΞΗ
Email
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
 
Μερικές λεπτομέρειες για το πρόγραμμα
 
Οι μαθητές θα διερευνήσουν διάφορα φαινόμενα Φυσικής που αφορούν την καθημερινότητά τους. Θα αλληλεπιδράσουν με εικονικά  περιβάλλοντα μάθησης (προσομοιώσεις) και θα γνωρίσουν τον επιστημονικό τρόπο προσέγγισης ενός προβλήματος ενώ θα αποκτήσουν σημαντικές δεξιότητες, όπως ανάλυση προβλήματος, σχεδιασμός και εφαρμογή στρατηγικής επίλυσης, λήψη και ανάλυση δεδομένων και επίλυση του προβλήματος.
Λειτουργώντας στο πνεύμα του STEM οι μαθητές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα συγκεκριμένο τεχνικό πρόβλημα ρομποτικής φύσεως σε κάθε ένα από τα εργαστήρια που θα παρακολουθήσουν, που θα απαιτεί την παρατήρηση και πειραματική μελέτη κάποιου φυσικού μεγέθους. 
Η λύση του προβλήματος θα απαιτεί την παρατήρηση φαινομένων όπως η διάδοση Η/Μ κυμάτων στο αέρα, το μαγνητικό πεδίο και οι μεταβολές του, η αλλαγή της στάθμης του ήχου ανάλογα με την απόσταση από μια πηγή και η κατεύθυνση της επιτάχυνσης της βαρύτητας ως πληροφορία προσανατολισμού. Οι μαθητές θα μελετήσουν τα φυσικά μεγέθη και τα φαινόμενα παρατηρώντας και μετρώντας με κατάλληλους αισθητήρες τις αντίστοιχες μεταβολές.  Θα αξιολογήσουν την χρησιμότητα των μετρήσεών τους απεικονίζοντας τες είτε ποιοτικά χρησιμοποιώντας LED, είτε και ποσοτικά από τις τιμές των αντίστοιχων φυσικών μεγεθών, όπως θα απεικονίζονται σε Η/Υ. Οι μαθητές θα αξιοποιήσουν και θα εξετάσουν την ποιότητα της έρευνάς τους χρησιμοποιώντας τις μετρήσεις τους ως εισόδους σε απλά ρομποτικά συστήματα που θα είναι στη διάθεσή τους.
Οι μαθητές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν “πραγματικά προβλήματα” όπως για παράδειγμα να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ένα σύστημα αυτοματισμού. 
 
Θα διερευνήσουν τις έννοιες της Φυσικής και θα μάθουν να χρησιμοποιούν εξαρτήματα όπως αντιστάτες, LED, λαμπάκια, βομβητές, ανεμιστηράκια, μπαταρίες και άλλες ηλεκτρικές πηγές. Θα αξιοποιήσουν τις προσομοιώσεις για να σχεδιάσουν και να βάλουν σε λειτουργία ένα ηλεκτρικό κύκλωμα.
 
Θα γνωρίσουν τον μικροελεγκτή Arduino και τα διάφορα είδη αισθητήρων που συνδέονται μαζί του και μας βοηθούν να μετρήσουμε διάφορα φυσικά μεγέθη, όπως θερμοκρασία, απόσταση, φως, πίεση, ήχο, πυκνότητα αερίων, ηλεκτρομαγνητική, υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία, αλλά και ραδιενέργεια.
Θα πραγματοποιήσουν βασικά κυκλώματα μέτρησης, καταγραφής και απεικόνισης των παραπάνω μεγεθών ενώ (όσοι διαθέτουν) θα χρησιμοποιήσουν το smartphone τους στις μετρήσεις τους. Τέλος, θα δούνε πώς μπορούν με μετατρέψουν το smartphone τους σε ένα εργαστήριο φυσικής ώστε να λαμβάνουν μετρήσεις φυσικών μεγεθών που αφορούν την καθημερινή τους ζωή.