3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 2021-2022

3ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ 2021-2022

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2021-2022

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας
ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

Συνεργασία της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών και του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού (https://hfc-worldwide.org/athens/)

Για την περίοδο 2021 - 2022 το θέμα του Διαγωνισμού - Φεστιβάλ που επιλέχτηκε  είναι το έργο του διάσημου δημιουργού  Βαγγέλη Παπαθανασίου με τίτλο ΜΥΘΩΔΙΑ

Η σύνθεση και το μήνυμα του δημιουργού φέρουν ένα πολύ σημαντικό μήνυμα για την εποχή που διανύουμε συνδυάζοντας την μουσική και το διάστημα.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

" Τι υπέροχο κλειδί είναι η Μουσική! Αν οι επιστήμονες είχαν τις απαραίτητες μουσικές γνώσεις οι απαντήσεις σε πολλαπλά ερωτήματα θα ήταν πληρέστερες "  (Βαγγέλης Παπαθανασίου)

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, εκτοξεύτηκαν από τη ΝΑΣΑ δύο μικρά διαστημόπλοια τα Voyager I και ΙΙ τα οποία κατέγραψαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται στο διάστημα.  Με ένα πομπό τα έστειλαν στη Γη, όπου και μετατράπηκαν σε ήχους. Οι ήχοι αυτοί κυκλοφόρησαν σε δίσκους από τη ΝΑΣΑ το 1992 με τίτλο «Symphonies of the planets» και περιέχουν κοσμικούς ήχους από τους ηλιακούς ανέμους, τους κραδασμούς πλανητών κ.λ.π.

Ανάλογοι ήχοι ακούγονται στην περίφημη «Μυθωδία» του Βαγγέλη Παπαθανασίου. Το  όνομα   ΜΥΘΩΔΙΑ, ο συνθέτης το εμπνεύστηκε από το Μύθος και Ωδή. Η συμφωνία με τη NASA ήταν να γίνει η ΜΥΘΩΔΙΑ η επίσημη μουσική της.           

Αυτή η αποστολή έθεσε το διαστημικό σκάφος στην τροχιά του Άρη στις 23 Οκτωβρίου 2001 και το CD της Μυθωδίας είχε προγραμματιστεί να κυκλοφορήσει επίσημα την ίδια μέρα.

 

Για τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, εάν μελετούσες τη φύση καταλάβαινες και τη μουσική. Μουσική και Σύμπαν είναι ταυτόσημα.  Ή αλλιώς η μουσική είναι ο Συμπαντικός κώδικας. Για τον Παπαθανασίου, το Σύμπαν «αισθάνεται» επιτακτικά την ανάγκη μετατροπής του χάους σε αρμονία. Η εντροπία μας κυβερνά. Αυτή την ανάγκη του εξέφρασε με τη σύνθεσή του «Μυθωδία. Παρακολούθηση στο link https://youtu.be/G_U4k_lc3pE 

Η μουσική κατά τον Πυθαγόρα, ήταν η εικόνα της ουράνιας αρμονίας. Σύμφωνα με τον Πλάτωνα, αστρονομία και φυσική είναι αδελφές επιστήμες. Σύμφωνα με μια αντίληψη που αποδίδεται στους Πυθαγορείους και συγκεκριμένα στον Αναξίμανδρο,  οι πλανήτες καθώς περιστρέφονται, λόγω της τριβής τους με τον γαλαξιακό αιθέρα παράγουν ήχους.  Το σύνολο αυτών των ήχων αποτελεί την ΄΄αρμονία των σφαιρών΄΄.

2.500 χρόνια μετά επαληθεύθηκε η θεωρία αυτή. Στα τέλη της δεκαετίας του 70 εκτοξεύτηκαν από τη ΝΑΣΑ δύο μικρά διαστημόπλοια τα Voyager I και ΙΙ. Κατέγραψαν τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα που εκπέμπονται στο διάστημα, και με ένα πομπό τα έστειλαν στη Γη όπου και μετατράπηκαν σε ήχους. Οι ήχοι αυτοί κυκλοφόρησαν σε δίσκους από τη ΝΑΣΑ το 1992 με τίτλο ΄΄Symphonies of the planets΄΄ και περιέχουν κοσμικούς ήχους από τους ηλιακούς ανέμους, τους κραδασμούς πλανητών κ.λ.π. Ανάλογοι ήχοι ακούγονται στην περίφημη ΄΄Μυθωδία΄΄ του Βαγγέλη Παπαθανασίου                                        

(Πηγές:  1. BHMAgazino , Σεπτέμβριος 2016 / 2. Χ. Σπυρίδης,  Η Μουσική των σφαιρών των Πυθαγορείων/ 3. Β. Δημητροπούλου, Φυσική και Τέχνη  μια μοιραία Συνάντηση, ebook-Rbooks)

  

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ

Όλες οι ομάδες που συμμετέχουν στον διαγωνισμό, μαθητές και καθηγητές παραλαμβάνουν βεβαίωση συμμετοχής και σε περίπτωση βράβευσης, την αντίστοιχη βεβαίωση για το βιογραφικό τους σημείωμα ή οιαδήποτε άλλη χρήση.

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ενεργοποιείται με την επιστροφή των μαθητών Δευτεροβάθμιας στα σχολεία τον Σεπτέμβριο του 2021. Ο τόπος διεξαγωγής, η ημερομηνία αποστολής περιλήψεων και ο τρόπος συμμετοχής αναφέρονται παρακάτω.

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Πολύμνια”, με διοικητικό υπεύθυνο τον σκηνοθέτη Κωστή Παπαϊωάννου, στα πλαίσια των δράσεων Επιστήμης και Τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη πολιτισμική, νοητική και συναισθηματική ανάπτυξη των νέων, διοργανώνουν το "3ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης". 

Σκοπός του διαγωνισμού:

Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση, θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης, της φιλοσοφίας κι επομένως και της ηθικής. Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες προκηρύχτηκε και φέτος ο διαγωνισμός «Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνική Έκφραση».

Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός  έχει διαφορετική θεματολογία εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης σχετιζόμενο με ένα κεφάλαιο της Επιστήμης.

ΟΡΟΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

  • Οι συμμετοχές πρέπει να πληρούν τα παρακάτω χαρακτηριστικά ώστε ο διαγωνισμός να μπορεί να διεξαχθεί και διαδικτυακά.
  • Τα έργα μπορεί να είναι ατομικά ή και ομαδικά. Μπορούν επίσης, να προκύψουν από συνεργασία μαθητών διαφορετικών τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης ή ακόμη και από τη συνεργασία σχολείων της ίδιας περιφέρειας.
  • Κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται από μία περίληψη 300 λέξεων για την ατομική και 500 λέξεων για την ομαδική, όπου θα αναπτύσσονται το σκεπτικό, τα κίνητρα και τα συναισθήματα που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου. Η παρουσίαση μπορεί να περιέχει και θεατρικά δρώμενα, μουσική, κείμενα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την αναπαράσταση του σκεπτικού που οδήγησε στη δημιουργία του έργου.
  • Η κάθε συμμετοχή θα αποτελείται από ένα βίντεο ή παρουσίαση μέγιστης διάρκειάς 10 λεπτών και θα διαρθρώνεται σε τρία στάδια.

1⁰ Στάδιο: εισαγωγή στην ιδέα και την έμπνευση.

2⁰ Στάδιο: το κύριο θέμα και η ανάλυση ή παρουσίαση του έργου.

3⁰ Στάδιο: Επίλογος και αποφώνηση συμμετεχόντων και εισηγητών.

Σημείωση: Σχετικά με τα έργα Ζωγραφικής, Γλυπτικής, Πηλού, Κατασκευή Μακέτας και Collage οι συμμετοχές μπορούν είτε να καταγράψουν τα στάδια δημιουργίας του έργου τους ή να επενδύσουν με μουσική, λόγο/ποίηση, τραγούδι κ.λ.π. παρουσίαση συνδυάζοντας και άλλα πεδία της τέχνης.

Οι συμμετοχές των Σχολείων μπορούν να προέρχονται από όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως:

-Ζωγραφική

-Γλυπτική

-Πηλός

-Κατασκευή Μακέτας

-Θέατρο σκιών

-Κουκλοθέατρο

-Θεατρικό δρώμενο-παράσταση

-Χορός

-Μουσική

-Ποίηση

-Σενάριο

-Video clips

-Animation

-3D printing

-Collage

-Ολογράμματα

-Java applets, κ.λ.π.

Σκοπός του θεσμού του Φεστιβάλ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ:

Σε κάθε ετήσιο Διαγωνισμό ως θέματα του Φεστιβάλ,  ορίζονται συναφή θέματα από την επιστήμη (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία), την ιστορία και την τέχνη.

Σε όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και καθηγητές δίδεται βεβαίωση συμμετοχής ή βράβευσης καθώς και αναμνηστική «πλακέτα». Σε περίπτωση βράβευσης τους, δίδεται η αντίστοιχη βεβαίωση για το βιογραφικό τους σημείωμα και οιαδήποτε χρήση.

Σε ειδικές ημερίδες, με την ολοκλήρωση της υλοποίησης της εικαστικής έκφρασης, θα γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων έργων (με απονομή βραβείων) στις Πρωτεύουσες των Γεωγραφικών Περιφερειών (πιθανότητα να διεξαχθεί διαδικτυακά). Οι συμμετοχές ανά χρονιά και ανά κατηγορία θα καταχωρούνται σε πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί, μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού. Τα έργα που θα προκριθούν ανά πόλη, θα παρουσιασθούν σε ένα μεγάλο Φεστιβάλ. Αφήνεται ανοικτή η προοπτική για διεθνή εμβέλεια.

Βραβεία

  • 1ο Βραβείο 500€, τιμητική πλακέτα Σχολείου και Δωρεάν συμμετοχή στα θερινά «Σχολεία της Ε.Ε.Φ.»
  • 2ο Βραβείο 300€, τιμητική πλακέτα Σχολείου και Δωρεάν συμμετοχή στα θερινά «Σχολεία της Ε.Ε.Φ.»
  • 3ο Βραβείο 200€, τιμητική πλακέτα Σχολείου και Δωρεάν συμμετοχή στα θερινά «Σχολεία της Ε.Ε.Φ.»

Ένα lap top και ένα πολυμηχάνημα θα δοθούν επίσης ως ειδικά βραβεία σε 2 από τις συμμετοχές .

*Η ΕΕΦ προτείνει την κατοχύρωση των πνευματικών δικαιωμάτων των βραβευμένων εργασιών, καθώς θα αναρτώνται στον ιστότοπο www.eef.gr και θα φυλάσσονται ως αρχείο ανά έτος.

Σημαντικές Ημερομηνίες:

Δηλώσεις συμμετοχής με περίληψη έως 15 Δεκεμβρίου 2021. (πιθανότητα παράτασης)

Καταληκτική ημ/νία υποβολής εργασιών 10 Ιανουαρίου 2022. (πιθανότητα αλλαγής λόγω σχετικών διατάξεων COVID-19)

Διαγωνισμός και παρουσίαση εργασιών Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022. (πιθανότητα αλλαγής λόγω σχετικών διατάξεων COVID-19)

Συνεργαζόμενοι φορείς: ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και Ελληνογερμανική Αγωγή.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα γραφεία της Ε.Ε.Φ.:

τηλ.: 2103635701 - 2103610690 / Ώρες επικοινωνίας: 10:00 – 19:00 καθημερινές.

Γραμματειακή υποστήριξη: Δήμητρα Ζωγοπούλου

Οργανωτική Επιτροπή: Μάτα Αναστασοπούλου – κιν: 6906695823, Ειρήνη Μαστοροπούλου – κιν: 6942588704 Ώρες επικοινωνίας: 18:00 – 20:00 καθημερινές.

Δηλώσεις συμμετοχής στο email: eef.epistimitexni@gmail.com

Συντονισμός δράσης: Δημητροπούλου Βάσω, Msc φυσικός-εκπαιδευτικός θεάτρου

Mέλη της Κριτικής Επιτροπής:

Δημητροπούλου Βασιλική, Φυσικός, Εκπαιδευτικός Θεάτρου

Θεολόγη Ηλέκτρα, Μουσικός, Ηθοποιός

Καραμπερόπουλος Κωνσταντίνος, Καθηγητής Μουσικής, Συνθέτης

Καππέ Σταματία: Εικαστικός, Λογοτέχνιδα, Εκδότρια -Διευθύντρια του περιοδικού Λόγου και Τέχνης ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ Ο ΘΕΣΣΑΛΟΣ

Λιάπη Ευαγγελία, Msc Φιλόλογος, Λογοτέχνιδα.

Λελίγγου Δήμητρα, Φυσικός, Αστροφυσικός

Μιχαλούδης Ιωάννης: Οπτικές τέχνες, Ακαδημαϊκός, Ερευνητής στον Δημόκριτο

Παρζακώνη Αφροδίτη: Καθηγήτρια Παιδαγωγικών και Υποκριτικής - Σκηνοθέτης

Ραπατζίκος Κωνσταντίνος: Ηλ.Μηχανικός, Πρόεδρος Παρ/ματος Σαλαμίνας Εταιρίας Αστρονομίας και Διαστήματος

Σταθοπούλου Πάνη: Εικαστικός – Εκπαιδευτικός, Δρ. Φιλοσοφίας 

 

Υπεύθυνοι δράσης Αντιπρόεδρος ΕΕΦ κος Φιλντίσης Παναγιώτης & κος Κώστας Παπαϊωάννου.

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΕΝΩΣΗΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ – ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2021

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας
ΜΕ ΘΕΜΑ:
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΙΚΗ ΕΚΦΡΑΣΗ

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΣΧΟΛΕΙΟ …………………………………………………………………………………………


Δ/ΝΣΗ/Τ.Κ. ……………………………………………………………………………………
ΠΟΛΗ / ΝΟΜΟΣ………………………………………………………………………………
ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ……………………………………………………………

E-MAIL…………………………………………………………………………………………….

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗ ΟΜΑΔΑΣ

ΕΠΩΝΥΜΟ …………....................................................................................................................

ΟΝΟΜΑ ………………………………………………………………………………………………………

ΙΔΙΟΤΗΤΑ.............................................................................................................................

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ (προσωπικό) ……………………………………………………………………………
E-MAIL (προσωπικό) ………………………………………………………………………………………………………

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΑΘΗΤΩΝ

(Ον/νυμο, τάξη, τμήμα)

1. ………………………………….

2. …………………………………..

3……………………………………

4…………………………………....

5…………………………………….

ΠΕΡΙΛΗΨΗ &ΤΙΤΛΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

ΣΧΟΛΕΙΟ:………………………………………………………………

ΤΙΤΛΟΣ:………………………………………………………………….

ΠΕΡΙΛΗΨΗ:

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ημ/νια Υποβολής

……………………

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια