Δείτε απόψε την σπάνια έκλειψη του άστρου Μπετελγκέζ

Δείτε απόψε την σπάνια έκλειψη του άστρου Μπετελγκέζ

(νέωτερη ενημέρωση 11/12/2023)
Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα. Ενα από τα μεγαλύτερα και τα φωτεινότερα άστρα στον νυχτερινό ουράνιο θόλο θα εξαφανιστεί στιγμιαία λόγω σπάνιας έκλειψης, καθώς από μπροστά του θα περάσει ένας αστεροειδής. 

Το σπάνιο και φευγαλέο θέαμα αναμένεται αργά το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη και θα είναι ορατό σε εκατομμύρια ανθρώπους κατά μήκος μιας στενής ουράνιας λωρίδας από το Τατζικιστάν και την Αρμενία της κεντρικής Ασίας, μέσω Τουρκίας, Ελλάδας, Ιταλίας και Ισπανίας, έως το Μαϊάμι και τα Φλόριντα Κις και, τέλος, σε τμήματα του Μεξικού.

Στην Ελλάδα η έκλειψη του Μπετελγκέζ θα είναι ορατή σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας περίπου στις τρεις την νύχτα σήμερα Δευτέρα προς Τρίτη και μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα σημεία ΕΔΩ. Θα χρειαστεί φυσικά ο απαραίτητος εξοπλισμός αλλά οι αστρονόμοι λένε ότι μπορεί πιθανότατα και με ένα ζευγάρι κιάλια να γίνει ορατό το φαινόμενο αν κοιτάξει κάποιος την κατάλληλη στιγμή στο σωστό σημείο του ουρανού, εφόσον το επιτρέπουν φυσικά οι καιρικές συνθήκες. Θα υπάρχει και live μετάδοση στο διαδίκτυο ΕΔΩ.

Το Μπετελγκέζ, ένας παλλόμενος ερυθρός υπεργίγαντας που λόγω μεγέθους διακρίνεται και με γυμνό μάτι, είναι ένα άστρο που απέχει περίπου 640 έτη φωτός από τη Γη, στον αστερισμό του Ωρίωνα. 

Οσον αφορά τον αστεροειδή, πρόκειται για τον Leona, έναν αργά περιστρεφόμενο, επιμήκη διαστημικό βράχο στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Αρη και του Δία.

Οι αστρονόμοι φιλοδοξούν να μάθουν περισσότερα για το Μπετελγκέζ και τον Λεόνα μέσω της έκλειψης αυτής, που δεν αναμένεται να διαρκέσει πάνω από 15 δευτερόλεπτα.

Παρατηρώντας μια έκλειψη ενός πολύ πιο αμυδρού αστέρα από τον Λεόνα τον Σεπτέμβριο, μια ισπανική ομάδα ερευνητών υπολόγισε πως ο αστεροειδής έχει πλάτος 55 χλμ. και μήκος 80 χλμ. 

Ωστόσο όλα αυτά είναι εκτιμήσεις, κάθε άλλο παρά επιστημονικές βεβαιότητες, όπως ακριβώς και το ακριβές μέγεθος του άστρου ή η ατμόσφαιρά του. Επίσης, ασαφές παραμένει το αν ο αστεροειδής θα καλύψει όλο το άστρο προκαλώντας ολική έκλειψη ή θα δημιουργήσει μία δακτυλιοειδή έκλειψη.

Ο παλλόμενος γίγας με την αλλόκοτη συμπεριφορά 

Λόγω απόστασης και μεγέθους, το Μπετελγκέζ είναι ορατό με γυμνό μάτι, αν και οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν σαφώς βελτιωμένη άποψη του άστρου-γίγαντα με κυάλια και τηλεσκόπια. 

Το Μπετελγκέζ είναι χιλιάδες φορές φωτεινότερο και περίπου 700 φορές μεγαλύτερο από τον ήλιο μας. Είναι τέτοιου μεγέθους ώστε, σύμφωνα με τη NASA, αν αντικαθιστούσε τον ήλιο μας, θα εκτεινόταν πέρα από τον Δία.

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες έχουν καταγράψει αλλόκοτη συμπεριφορά του Μπετελγκέζ, που παρουσιάζει ασυνήθιστες διακυμάνσεις φωτεινότητας, καθώς μεταβάλλεται από λαμπερός σε αχνό δύο φορές πιο γρήγορα απ’ ό,τι συνήθως.

Οι επιστήμονες εκτιμούν πως μέσα στις επόμενες χιλιετίες το υπέρλαμπρο άστρο θα εκραγεί ως υπερκαινοφανής αστέρας. 

Photo Gallery

Video

Πηγή: https://www.kathimerini.gr

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια