Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις

Διαστημικές Εικόνες και Καλλιτεχνικές Εκφράσεις

ΕΝΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ
ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ(festival)

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας
ΜΕ ΘΕΜΑ
ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ και ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ  ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ

 

Ο διαγωνισμός αναβάλλεται για τη νέα σχολική χρονιά. Ο χώρος διεξαγωγής και η ημερομηνία αποστολής περιληψεων, θα ανακοινωθούν εγκαίρως.


Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η Καλλιτεχνική Εταιρεία “Πολύμνια” στα πλαίσια των δράσεων επιστήμης και τέχνης, με στόχο την πολύπλευρη νοητική και πολιτισμική ανάπτυξη των νέων, και θεωρώντας ότι ο μύθος είναι η πιο αρχέγονη διαδικασία μετάδοσης γνώσεων που διεγείρει παράλληλα τη φαντασία και τη δημιουργικότητα, διοργανώνουν το πρώτο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιστήμης και Τέχνης.
Είναι πλέον εμφανές ότι για τις προκλήσεις του μέλλοντος η ανθρωπότητα θα χρειαστεί επιστήμονες που εκτός από την επιστημονική τους κατάρτιση θα διαθέτουν και μια ευρεία μόρφωση και ικανότητες από τα πεδία της τέχνης της φιλοσοφίας και άρα και της ηθικής. Στα πλαίσια της προσπάθειας δημιουργίας επιστημόνων με πολύπλευρη προσωπικότητα που συνδυάζει επιστημονική και τεχνολογική γνώση καθώς και καλλιτεχνικές ευαισθησίες έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός
«Διαστημικές εικόνες  και Καλλιτεχνικές  Εκφράσεις».
Κάθε χρόνο ο διαγωνισμός θα έχει διαφορετική θεματολογία εμπνευσμένη από ένα έργο τέχνης  σχετιζόμενο με ένα κεφάλαιο της Επιστήμης.
Τα Σχολεία που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε ψηφιακή πλατφόρμα που θα αναρτηθεί από την ‘Ένωση Ελλήνων Φυσικών  όπου θα περιέχονται εναύσματα για την διδασκαλία των Φυσικών Επιστημών μέσα από την Τέχνη.
Οι συμμετοχές των Σχολείων μπορούν να προέρχονται από όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας όπως:
-Ζωγραφική
-Γλυπτική
-Πηλός
-Αγγειοπλαστική
-Κατασκευή Μακέτας
-Θεατρικό παιχνίδι
-Θεατρικό δρώμενο-παράσταση
-Χορός
-Μουσική
-Ποίηση
-Σενάριο
-Video clips
-Animation
-3D printing
-Collage φωτογραφιών
-Ολογράμματα
-Java applets,  κ.λπ.

Μέσα από την πλατφόρμα  προτείνεται μια διαθεματική  προσέγγιση του θέματος με λογοτεχνικές, εικαστικές, θεατρικές και επιστημονικές προεκτάσεις.
Όλα τα έργα θα ψηφιοποιηθούν και θα εκτεθούν στην σελίδα του festival στο διαδίκτυο.
Στους συμμετέχοντες θα δοθούν με κλήρωση διάφορα δώρα καθώς και ψηφιακή αναμνηστική “πλακέτα” φιλοτεχνημένη ειδικά.
Για την περίοδο 2019-2020 το θέμα του festival που προτείνεται για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση  είναι το εξής:
Το μυθιστόρημα του Ιουλίου Βερν “Από την γη στη Σελήνη” και οι επιστημονικές αναζητήσεις του 19ου αιώνα.

Παράλληλα με το εκάστοτε θέμα του Φεστιβάλ,  θα ορίζονται και συναφή θέματα από την επιστήμη (μαθηματικά, φυσική, χημεία, βιολογία), την ιστορία και την τέχνη τα οποία θα εξετάζονται επισταμένα στην πλατφόρμα και την ιστοσελίδα.
Τα έργα μπορεί να είναι ατομικά ή και ομαδικά (Μπορούν να προκύψουν από συνεργασία μαθητών διαφορετικών  τάξεων της Β/θμιας Εκπαίδευσης  ή ακόμη και από τη συνεργασία σχολείων της ίδιας περιφέρειας)
Σε ειδικές ημερίδες, στο τέλος της υλοποίησης της εικαστικής έκφρασης, θα γίνεται παρουσίαση επιλεγμένων έργων (με απονομή βραβείων) στις Πρωτεύουσες των Γεωγραφικών   Περιφερειών.  Τα έργα που θα προκριθούν ανά πόλη, θα παρουσιασθούν σε μεγάλο festival στη Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων.
Η παρουσίαση μπορεί να περιέχει και θεατρικά δρώμενα, μουσική, κείμενα και ό,τι άλλο κριθεί απαραίτητο για την αναπαράσταση του σκεπτικού που οδήγησε στη δημιουργία του έργου.
Αφήνεται ανοικτή η προοπτική για διεθνή εμβέλεια.
Κάθε συμμετοχή θα συνοδεύεται από ένα κείμενο 300 λέξεων για την ατομική και 500 λέξεων για την ομαδική όπου θα αναπτύσσονται το σκεπτικό, τα κίνητρα και  τα συναισθήματα που οδήγησαν στη δημιουργία του έργου.
Δηλώσεις συμμετοχής έως 9 Μαϊου 2020.
Συνεργαζόμενοι φορείς ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Ελληνογερμανική Αγωγή

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τα γραφεία της Ε.Ε.Φ.:
2103635701 - 2103610690 κατά τις ώρες 10:00 – 19:00
Γραμματειακή στήριξη: Δήμητρα Ζωγοπούλου
Δηλώσεις συμμετοχής στο email:   eefdia@yahoo.gr
Συντονισμός δράσης: Δημητρόπουλου Βάσω -  κιν  6948507322
Υπεύθυνοι  δράσης: Φιλντίσης Παναγιώτης- κιν 694956021-Κώστας Παπαϊωάννου - κιν 6974107868

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Ε.Φ.
 
 
 

 

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια