Αποτελέσματα του 1st Hellenic YNT

Αποτελέσματα του 1st Hellenic YNT

Το Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου 2020, στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης, διεξήχθη για 1η φορά το ελληνικό μέρος του διεθνούς διαγωνισμού International Young Naturalists Tournament (IYNT).

Πρόκειται για έναν μοναδικό διαγωνισμό, ο οποίος απαιτεί τον συνδυασμό γνώσεων αλλά και δεξιοτήτων, όπως συνεργασία, συντονισμό, ρητορική, πειθώ, εγρήγορση, ηγετικές ικανότητες, επίλυση προβλημάτων, ανάλυση δεδομένων κ.ά.

Από την αρχή της σχολικής χρονιάς οι ομάδες προετοιμάστηκαν στην επίλυση 17 προβλημάτων, εμπνευσμένα από την καθημερινή ζωή, απ’ όλους τους τομείς των Θετικών Επιστημών. Στο διήμερο του διαγωνισμού, οι ομάδες αναμετρήθηκαν σε τριάδες, αναλαμβάνοντας κυκλικά τους τρεις ρόλους, reporter, opponent, reviewer.

Κάθε ομάδα έλαβε μέρος σε τρεις αγώνες (Science Fights), των τριών ωρών ο καθένας! Οι τρεις πρώτες (στη βαθμολογία) ομάδες προκρίθηκαν στον τελικό (Final Fight), όπου αναμετρήθηκαν για τον τίτλο του απόλυτου νικητή!

Ο κάθε αγώνας είναι χωρισμένος σε τρία Stages, που το καθένα διαρκεί μία ώρα. Αν και φαίνεται κουραστικός, εντούτοις παρουσιάζει ενδιαφέρον, καθώς το κάθε Stage είναι χωρισμένο σε φάσεις, που είναι απόλυτα χρονομετρημένες. Δηλαδή είναι ένας διαγωνισμός όπου η κάθε ομάδα πρέπει σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα να ολοκληρώνει τις διεργασίες που απαιτούνται. Όπως γίνεται κατανοητό, χρειάζεται απόλυτος συντονισμός και καταμερισμός εργασιών. Έτσι, ο διαγωνισμός αυτός παρουσιάζει μία μοναδικότητα, καθώς πρόκειται για πραγματικά ομαδικό διαγωνισμό.

Επιπλέον, σε σχέση με άλλους διαγωνισμούς παρουσίασης ερευνητικών εργασιών, ο ΙΥΝΤ έχει την ιδιαιτερότητα της φάσης της Συζήτησης (όχι απλά debate) επί του θέματος που παρουσιάστηκε, κάτι πραγματικά προτότυπο. Δηλαδή, η ομάδα στον ρόλο του opponent ασκεί κριτική στην εργασία που μόλις παρουσίασε η ομάδα στον ρόλο του reporter, την οποία δεν γνώριζε εξαρχής και καλείται να την αξιολογήσει αλλά και να συζητήσει με τον reporter ελεύθερα πάνω στην σκηνή.

Για τη συμμετοχή των ομάδων κάθε χώρας στον διεθνή διαγωνισμό πραγματοποιείται πρώτα ο αντίστοιχος εθνικός διαγνωισμός. Έτσι, το προηγούμενο διήμερο ολοκληρώθηκε το ελληνικό μέρος του διαγωνισμού, με τους ίδιους κανόνες και διαδικασίες του διεθνή.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ήταν:

Θέση

Ομάδα

Captain

Μέλη

1

Fryganiotis

Raptis

Dhembi, Farmaki, Floridou, Gialama, Koutava

2

Pinewood

Hu

Arsenou, Kalemkeris, Otchertsova, Paraschoudis, Potsis

3

Anatolia

Petridou

Moschos, Oikonomidis, Skiadas, Thereianou

4

Hellenic College

Izdra

Demiri, Giannouli, Michailidou. Papaioannou

5

Alpha

Terpsiadou

Kafetzis, Karalioliou, Metlaris, Papadopoulos

6

Raptou

Michos

Gkanatsios, Kytoudi, Nikolaou, Papoutsa, Tzikas

 

Ο διαγωνισμός Hellenic YNT και ο διεθνής ΙΥΝΤ αφορούν μαθητές Α Γυμνασίου μέχρι και Α Λυκείου. Για τους μεγαλύτερους μαθητές Λυκείου υπάρχει ο διαγωνισμός International Young Physicists’ Tournament (IYPT), στον οποίο κάθε χώρα εκπροσωπείται από μία εθνική ομάδα 5 ατόμων και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Για τους φοιτητές του Φυσικού τμήματος υπάρχει ο διαγωνισμός International Physicists’ Tournament (IPT). Δηλαδή πρόκειται για έναν προσεγμένο διαγωνισμό για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο διαγωνισμός 2nd Hellenic Young Naturalists’ Tournament θα αρχίσει επίσημα στις αρχές της νέας σχολικής χρονιάς τον Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί την Άνοιξη, λίγο πριν τις διακοπές του Πάσχα. Οι καλύτερες ομάδες θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στον διεθνή διαγωνισμό το καλοκαίρι του 2021.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου ξακινά και η προετοιμασία των μαθητών που θα λάβουν μέρος στον ΙΥΡΤ, από την Ένωση Ελλήνων Φυσικών. Οι μαθητές Β και Γ Λυκείου που έχουν εμπειρία σε παρόμοιους διαγωνισμούς και γνωρίζουν καλά αγγλικά μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή. Οι 5 μαθητές με την καλύτερη επίδοση θα αποτελέσουν την εθνική μας ομάδα.

Όσοι μαθητές ή σχολεία επιθυμούν να λάβουν μέρος μπορούν να επικοινωνήσουν με τον εκπρόσωπο του διαγωνισμού στην Ελλάδα, μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, κ. Απόστολο Μιχαλούδη (michaloudis@yahoo.com) ή στο 6947401747.

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια