Ανακαλύφθηκε νέα κατηγορία ραδιοαστρονομικών αντικειμένων: περίεργες κυκλικές ραδιο-πηγές

Ανακαλύφθηκε νέα κατηγορία ραδιοαστρονομικών αντικειμένων: περίεργες κυκλικές ραδιο-πηγές

Μια διεθνής ομάδα αστρονόμων ανακάλυψε μια απροσδόκητη νέα κατηγορία ραδιο-αστρονομικών αντικειμένων, που αποτελείται από έναν κυκλικό δίσκο, ο οποίος σε ορισμένες περιπτώσεις φωτίζει τα άκρα και μερικές φορές περιέχει έναν γαλαξία στο κέντρο του. Με την ονομασία «Odd Radio Circles», αυτά τα αντικείμενα δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε κανέναν γνωστό τύπο αστρονομικού αντικειμένου.

Τα κυκλικά χαρακτηριστικά είναι γνωστά στις ραδιο-αστρονομικές εικόνες και συνήθως αντιπροσωπεύουν ένα σφαιρικό αντικείμενο, όπως ένα υπόλειμμα σουπερνόβα, ένα πλανητικό νεφέλωμα, ένα κέλυφος γύρω από ένα αστέρι ή ένα πρόσωπο με δίσκο όπως ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας σχηματισμός αστεριών γαλαξίας.  Μπορεί επίσης να προκύψουν από απεικονιστικά αντικείμενα γύρω από φωτεινά αστρονομικά αντικείμενα.

Αστρονόμοι στο πανεπιστήμιο του Δυτικού Σίδνεϊ αναφέρουν την ανακάλυψη μιας κατηγορίας κυκλικού χαρακτηριστικού σε ραδιοαστρονομικές εικόνες, που δεν φαίνεται να αντιστοιχούν σε κανέναν από αυτούς τους γνωστούς τύπους αντικειμένων ή αντικειμένων, αλλά φαίνεται να είναι μια νέα κατηγορία αστρονομικών αντικείμενο. Γι αυτό ονόμασαν αυτά τα αντικείμενα Odd Radio Circles (ORC). 

Οι ερευνητές εντόπισαν τρία ORC – που ονομάστηκαν ORCs 1, 2 και 3 – σε εικόνες από την πιλοτική έρευνα του εξελικτικού χάρτη του σύμπαντος , η οποία είναι μια συνεχής έρευνα με τη βοήθεια του τηλεσκοπίου Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP).

Μια άλλη ραδιοφωνική πηγή, που ονομάζεται ORC 4, ανακαλύφθηκε σε αρχειακές παρατηρήσεις του γαλαξιακού σμήνους Abell 2142 που ελήφθη με το Τηλεσκόπιο Giant MetreWave (GMRT) στην Ινδία.

Και τα τέσσερα ORC είναι παρόμοια στην εμφάνιση μιας ισχυρής κυκλικής συμμετρίας και κανένα από αυτά δεν έχει προφανή αντίστοιχα σε μήκη κύματος οπτικών, υπέρυθρων και ακτίνων Χ.

Διαφέρουν στο ότι δύο από αυτά έχουν έναν κεντρικό γαλαξία, ενώ δύο όχι, και τρεις από αυτά (ORCs 1, 2 και 4) αποτελούνται από έναν μερικώς πλήρη δακτύλιο, ενώ ένας (ORC 3) φαίνεται να είναι ένας ομοιόμορφος δίσκος. Υπάρχει επίσης το αινιγματικό γεγονός ότι δύο από αυτούς είναι πολύ κοντά μεταξύ τους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτά τα δύο ORC έχουν μια κοινή αιτία.

Εάν ο κεντρικός γαλαξίας στο ORC 4 σχετίζεται με τον δακτύλιο, τότε ο δακτύλιος απέχει 4,2 δισεκατομμύρια έτη φωτός και έχει μέγεθος 1,1 έως 0,9 εκατομμύρια έτη φωτός.

Είναι πιθανό τα ORC να αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία ενός γνωστού φαινομένου, όπως οι πίδακες ενός ραδιο γαλαξία ή ένα πλανητικό νεφέλωμα, ή έναν περιστασιακό σχηματισμό όπως ένας πρωτοπλανητικός δίσκος ή ένας γαλαξίας που σχηματίζει αστέρια. Εναλλακτικά, μπορεί να αντιπροσωπεύουν κάποια απομεινάρια μιας προηγούμενης εκροής από έναν ραδιογαλαξία.

 

Περισσότερες Πληροφορίες:  https://arxiv.org/abs/2006.14805 - Unexpected Circular Radio Objects at High Galactic Latitude

Photo Gallery

Πηγή: http://www.sci-news.com

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια