ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2023

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2023

ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΩΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 2023

Τα θέματα κινούνται στα συνηθισμένα πρότυπα.

Δύο (2) μόνο επισημάνσεις που αφορούν στην ακρίβειά τους:

  1. Στο θέμα Α5β), θα έπρεπε να αναφέρεται “μονοχρωματικής ακτινοβολίας”.
  2. Το θέμα Α5ε) αναφέρεται σε στροφορμή στερεού σώματος (Γη) και στη διατήρησή της, που δεν διδάσκεται.
  3. Στο θέμα Δ, η σχέση P=-Fαντ.υ=-bυ2 δεν περιλαμβάνεται στον ΠΙΝΑΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΩΝ και πρέπει, ως γνώση, να ανακληθεί, ειδικά από τις/τους υποψήφιες/υποψήφιους του προσανατολισμού Σπουδών Υγείας. Τα παιδιά γνωρίζουν τη σχέση P=Fυ στην Α’ Λυκείου, για σταθερή δύναμη, της οποίας το σημείο εφαρμογής μετατοπίζεται ευθύγραμμα.

Για ακόμη μία φορά, απουσιάζουν τα λεγόμενα “πειραματικού είδους θέματα”, ενώ τα κεφάλαια του Ηλεκτρομαγνητισμού “κυριαρχούν” (44 από τις 100 μονάδες, ενώ, σύμφωνα με τις ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022–2023 (http://iep.edu.gr/el/graf-b-yliko-2022-2023/geniko-lykeio-2022-2023), στα κεφάλαια αυτά προτείνεται να διατεθούν 45 από τις συνολικά 132 ώρες διδασκαλίας του συνόλου του μαθήματος). Απουσιάζουν από τα θέματα τα εναλλασσόμενα ρεύματα και περιλαμβάνονται δύο (2) πρωτοτυπίες. Στο ερώτημα Δ2 δίνεται οδηγία: “...να  υπολογίσετε το μέτρο της επιτάχυνσης του κέντρου μάζας του κυλίνδρου κάνοντας χρήση των νόμων της κινηματικής κατά την κύλιση στερεών σωμάτων.”, ενώ τα ερωτήματα Δ3 και Δ4 αναφέρονται όχι σε μία απλή αρμονική ταλάντωση, όπως συνήθως, αλλά σε μία φθίνουσα μηχανική ταλάντωση.

Τα θέματα συνδέονται στενά με τα τεύχη των σχολικών βιβλίων και αυτό κρίνεται θετικό. Συνδέονται ακόμη και με το τεύχος Α’, το οποίο δεν είναι αναρτημένο στον ιστόχωρο http://ebooks.edu.gr/ebooks/ (ούτε στην ιστοσελίδα ΥΛΙΚΟ ΑΝΑ ΤΑΞΗ (Γ’ ΤΑΞΗ): http://ebooks.edu.gr/ebooks/v2/class-main.jsp?classcode=K12, ούτε στην ιστοσελίδα ΥΛΙΚΟ ΑΝΑ ΜΑΘΗΜΑ (ΦΥΣΙΚΗ): http://ebooks.edu.gr/ebooks/v2/allcourses.jsp). Να σημειωθεί ότι στις ΟΔΗΓΙΕΣ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΦΥΣΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΟΥ ΛΥΚΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΤΟΣ 2022–2023, δυστυχώς οι αντίστοιχες για το σχολικό έτος 2023-2024 δεν έχουν εκδοθεί ακόμη, αναφέρονται τα ακόλουθα: “Επειδή η εισαγωγή του σχολικού βιβλίου είναι περιορισμένη προτείνεται να χρησιμοποιήσει ο/η εκπαιδευτικός και υλικό από τις ενότητες 4.1 (Μαγνητικό πεδίο) και 4.4 (Η ύλη μέσα στο μαγνητικό πεδίο) της μαγνητοστατικής της ηλεκτρονικής έκδοσης του βιβλίου «ΦΥΣΙΚΗ-Γενικής Παιδείας Β’ Τάξης Γενικού Λυκείου», ΟΕΔΒ 2010 χωρίς το υλικό αυτό να αποτελεί εξεταστέα ύλη.”.

 

Ευχόμαστε δίκαια αποτελέσματα σε όλα τα παιδιά!

 

Η Επιτροπή Παιδείας της ΕΕΦ

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια