Δελτίο Τύπου για την ημερίδα με θέμα:Κλιματική Κρίση στις 20 Οκτωβρίου 2023

Δελτίο Τύπου για την ημερίδα με θέμα:Κλιματική Κρίση στις 20 Οκτωβρίου 2023

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2023 

Δελτίο Τύπου

Η Ένωση Ελλήνων Φυσικών πραγματοποίησε με μεγάλη επιτυχία, την Παρασκευή 20.10.2023 την εκδήλωση με θέμα "Κλιματική Κρίση: Μπροστά στην Κλιματική Κατάρρευση;" Στην εκδήλωση, την οποία παρακολούθησε με ενεργό συμμετοχή πολυπληθές κοινό, παρευρέθησαν ως εισηγητές ξεχωριστοί επιστήμονες και ερευνητές. 
 
Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, στον χαιρετισμό που απηύθυνε, ανέδειξε το μείζον περιβαλλοντικό ζήτημα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα στην πολιτεία και στο σύνολο της κοινωνίας: "Δυστυχώς, οι προβλέψεις για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες είναι δυσοίωνες, καθιστώντας επομένως επιτακτική την έγκαιρη πρόληψη, την άμεση εγρήγορση, τον αποτελεσματικό σχεδιασμό για την προσαρμογή και τον μετριασμό των επακόλουθων επιπτώσεων. Στην προσπάθεια αυτή απαιτείται η συμβολή και η αγαστή συνεργασία των πολιτικών παραγόντων, των άμεσων αρμοδίων, της επιστημονικής κοινότητας και των πολιτών. Κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω ότι εκτός από την άμεση ανταπόκριση στο εξέχουσας σημασίας ζήτημα της κλιματικής κρίσης, πρέπει να εκπαιδεύσουμε τις μελλοντικές γενιές της πατρίδας μας έτσι ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη λαθών και αστοχιών του παρελθόντος. Πρέπει να αναγνωρίσουμε με ειλικρίνεια τα λάθη μας, να γίνουμε σοφότεροι και περισσότερο υπεύθυνοι. Η περιβαλλοντική εκπαίδευση πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαιδευτική βαθμίδα έτσι ώστε να καλλιεργηθεί και να εδραιωθεί η περιβαλλοντική συνείδηση στους μαθητές και μελλοντικούς πολίτες της Χώρας, από τα πρώτα στάδια της ζωής τους." 
 
Ακολούθως, ο ξεχωριστός ερευνητής και σταθερός συνοδοιπόρος της Ε.Ε.Φ. σε όλες τις δράσεις ευαισθητοποίησης και εκπαίδευσης σε θέματα περιβάλλοντος και ενέργειας, Ανδρέας Κόρας, με την εμπεριστατωμένη ομιλία του, με έγκυρα στοιχεία υποστήριξε την θετική συμβολή των ήπιων μορφών ενέργειας στον έλεγχο της Κλιματικής Αλλαγής και την συμβολή τους στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
 
Την ημερίδα διάνθισε, καταθέτοντας τις επιστημονικές απόψεις και τα ερευνητικά του αποτελέσματα και ο Καθηγητής Κλιματολογίας Παναγιώτης Νάστος, Πρόεδρος της Ελληνικής Μετεωρολογικής Εταιρείας, ο οποίος έδωσε πληροφοριακό υλικό σχετικά με τα υδρομετεωρολογικά φαινόμενα και την αντίστοιχη επίδραση τους στις Κλιματική Αλλαγή ενώ ο διακεκριμένος Ερευνητής και Πανεπιστημιακός Κώστας Ελευθεράτος παρουσίασε τις επιπτώσεις της αεροπλοΐας στο Κλίμα.
 
Στην ημερίδα, μέσω της παρέμβασης της κας Γεωργίας Τούρλα, εκπροσώπου του Δήμου Καρύστου, εκφράστηκε και η αγωνία των τοπικών κοινωνιών για τις επιδράσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην καθημερινότητα των πολιτών.
 
Ένα μεγάλο ευχαριστώ θα θέλαμε να απευθύνουμε, για την συμβολή στην επιτυχή υλοποίηση της εκδήλωσης μας, στο Μαριολοπούλειο-Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος, με την οικονομική στήριξη του οποίου πραγματοποιήθηκε η ημερίδα, καθώς και στους οικοδεσπότες μας, τον Δήμο Περιστερίου, που μας υποδέχθηκε στον φιλόξενο χώρο του Κ.Υ Β.Ε ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ και μας τίμησε με την παρουσία και τον χαιρετισμό της Αντιδημάρχου κας Μαρίας Τσιώτα. Η κα Τσιώτα επεσήμανε την σημασία της συνειδητοποίησης της συνευθύνης των πολιτών στην φροντίδα του περιβάλλοντος και την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών από τον καθένα μας, στο πλαίσιο ελέγχου και περιορισμού των μεταβολών που επιφέρει η κλιματική αλλαγή. 
 
Τίμησαν την εκδήλωση μας με την παρουσία τους ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Δ΄ Αθήνας Μάντζος Λεωνίδας, δεκάδες Διευθυντές σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Αττικής, πλήθος μαθητών και ομάδα σπουδαστών του διαθεματικού Δ.Ι.Ε.Κ Αιγάλεω, καθώς και  η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Λοιμωδών Νοσημάτων κα Δήμητρα Κορμπά.
 

Η Ε.Ε.Φ. θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες για την έγκυρη και αξιόπιστη ενημέρωση των πολιτών και της εκπαιδευτικής κοινότητας ως προς το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Για το  Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΕΦ
Φιλντίσης Παναγιώτης
Α΄ Αντιπρόεδρος της ΕΕΦ

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια