Το Hubble μας έδωσε την εντυπωσιακότερη φωτογραφία υπολείμματος supernova

Το Hubble μας έδωσε την εντυπωσιακότερη φωτογραφία υπολείμματος supernova

Στον αστερισμό του Κύκνου υπάρχει μία κυκλική νεφέλωση που αποτελείται από δύο νεφελώματα, τα NGC 6960 και NGC 6992. Είναι γνωστή ως Βρόχος του Κύκνου και συνιστά υπόλειμμα υπερκαινοφανούς. Στο νυχτερινό ουρανό εμφανίζεται ως ένα λεπτό, ελαφρύ κύμα που σε ορισμένες περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου καλύπτει μία περιοχή 36 φορές μεγαλύτερη από την σελήνη.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το ωστικό κύμα μίας supernova 2.500 ετών φωτός μακριά από τη Γη. Όταν έγινε η έκρηξη, 10.000 με 20.000 χρόνια πριν, διέλυσε ένα άστρο 20 φορές μεγαλύτερο από τον Ήλιο μας. Από τότε, τα υπολείμματα της έκρηξης έχουν εκτοξευτεί σε απόσταση 60 ετών φωτός από το κέντρο της. Το ωστικό κύμα αποτελεί την εξωτερική περίμετρο των υπολειμμάτων της supernova και συνεχίζει να επεκτείνεται με ρυθμό 350 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, παρασύροντας χαμηλής πυκνότητας διαστρική σκόνη και υλικά, δίνοντάς μας το οπτικό αποτέλεσμα που παρατηρούμε.

Η φωτογραφία παραπάνω προέρχεται από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble και καταγράφηκε το 1991. Η εντυπωσιακή φωτογραφία παρακάτω όμως καταγράφηκε μόλις πρόσφατα από το Hubble και δόθηκε στη δημοσιότητα στις 24 Αυγούστου 2020. Απεικονίζει μόλις ένα μικρό κομμάτι του ωστικού κύματος και είναι εξαιρετικής καθαρότητας.

Photo Gallery

Πηγή: https://unboxholics.com/

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια