Λίγα λόγια για τον Freeman Dyson

Λίγα λόγια για τον Freeman Dyson

Ο μαθηματικός φυσικός και δημοφιλής διανοούμενος Φρήμαν Τζων Ντάυσον (Freeman John Dyson) γεννήθηκε στο Crowthorne, Berkshire το 1923. Ο Ντάυσον πήρε πτυχίο στα μαθηματικά από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και στη συνέχεια μετακόμισε στις ΗΠΑ όπου σπούδασε για το διδακτορικό του δίπλωμα με τον Hans Bethe στο Πανεπιστήμιο Cornell. Ωστόσο, δεν ολοκλήρωσε το πτυχίο του και συνέχισε να είναι ένας από τους πιο διάσημους φυσικούς του κόσμου παρά το γεγονός ότι δεν είχε διδακτορικό. Πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας στο Ινστιτούτο Προχωρημένων Σπουδών στο Princeton του New Jersey, όπου ήταν ομότιμος καθηγητής.

Το πρώιμο έργο του Ντάυσον επικεντρώθηκε στην κβαντική ηλεκτροδυναμική. Επίσης εφάρμοσε μαθηματικές μεθόδους στη μελέτη των πυρηνικών αντιδραστήρων, της φυσικής στερεάς κατάστασης, του σιδηρομαγνητισμού, της αστροφυσικής και της βιολογίας. Είναι συγγραφέας πολλών δημοφιλών βιβλίων για τη φυσική.

Το 2006 ο Ντάυσον δημοσίευσε το βιβλίο The Scientist as Rebel στον οποίο αμφισβήτησε την επιστήμη της υπερθέρμανσης του πλανήτη, θέτοντάς τον σε αντιπαράθεση με την επιστημονική κοινότητα.

Πολλές έννοιες έχουν πάρει το όνομα τους από τον Ντάυσον, συμπεριλαμβανομένου του «δέντρου Ντάυσον – Dyson Tree», το οποίο είναι ένα υποθετικό γενετικά τροποποιημένο φυτό που ευδοκιμεί στο εσωτερικό ενός κομήτη. Εξέδωσε επίσης την ιδέα μιας τεράστιας τεχνητής δομής που θα μπορούσε να κατασκευαστεί γύρω από έναν αστέρα από έναν προηγμένο πολιτισμό για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών – γνωστή πλέον ως  «σφαίρα Ντάυσον – Dyson Sphere».

Το 2000, ο Ντάυσον κέρδισε το βραβείο Templeton για το γράψιμό του στη διασταύρωση της επιστήμης και της θρησκείας.

Ο Freeman Dyson πέθανε στην ηλικία των 96 ετών στις 28 Φεβρουαρίου 2020.

Photo Gallery

Πηγή: https://physicsworld.com

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια