Ο Μαγνητικός Βόρειος Πόλος της Γης συνεχίζει να μετακινείται, διασχίζοντας τον πρώτο μεσημβρινό.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος της Γης, ο οποίος έχει περιπλανηθεί ταχύτερα από ό, τι αναμενόταν τα τελευταία χρόνια, έχει πλέον διασχίσει τον κεντρικό μεσημβρινό.
Η ομάδα ερευνητών που διατηρούν το Παγκόσμιο Μαγνητικό Μοντέλο (WMM) το ενημέρωσε και το κυκλοφόρησε ένα χρόνο μπροστά από το χρονοδιάγραμμα λόγω της ταχύτητας με την οποία κινείται ο πόλος. Το πρόσφατα ενημερωμένο μοντέλο δείχνει το μαγνητικό βόρειο πόλο που απομακρύνεται από τον Καναδά και κινείται προς τη Σιβηρία.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος είναι το σημείο της Γης που οι πυξίδες χαρακτηρίζουν ως αληθινό βορρά. Είναι το αποτέλεσμα των γεωλογικών διεργασιών που βρίσκονται βαθιά μέσα στον πλανήτη, η ροή του τετηγμένου σιδήρου δημιουργεί ένα μαγνητικό πεδίο με πόλους κοντά στους γεωγραφικούς Βόρειους και Νότιους πόλους. Αλλά σε αντίθεση με τους γεωγραφικούς πόλους, οι μαγνητικοί πόλοι μπορούν να κινούνται - και ο μαγνητικός βόρειος πόλος κινείται γρηγορότερα τα τελευταία χρόνια, γεγονός που καθιστά αναγκαία την έγκαιρη ενημέρωση του WMM.
Το WMM είναι ένα μοντέλο που συντηρείται από κοινού από την αμερικανική Εθνική Διαχείριση Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (National Oceanic and Atmospheric Administration) και τη Βρετανική Γεωλογική Έρευνα (British Geological Survey) - σκοπός του είναι να δείξει τι μορφή έχει το μαγνητικό πεδίο της Γης και ειδικότερα πού βρίσκονται οι θέσεις των μαγνητικών πόλων.
Τα δεδομένα για το μοντέλο προέρχονται από δορυφόρους και 160 χερσαία παρατηρητήρια. Το μοντέλο ενημερώνεται κανονικά ανά πενταετία. επομένως, η επόμενη ενημέρωση προγραμματίζεται για το 2025. Το WMM είναι σημαντικό λόγω του κρίσιμου ρόλου που διαδραματίζει στην πλοήγηση - εκτός από το GPS, οι στρατοί σε όλο τον κόσμο βασίζονται σε αυτό για μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών πλοήγησης.
Επί του παρόντος δεν είναι γνωστό γιατί οι πόλοι μετακινούνται. Μερικοί έχουν προτείνει ότι οφείλεται σε ένα είδος υπόγειου jet stream (ταχέως κινούμενο μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα ρευστών). Ούτε όμως ο μηχανισμός που τους οδηγεί είναι πλήρως κατανοητός. Ανακαλύφθηκαν το 1831 - από τότε αμφότεροι οι πόλοι παρακολουθούνται και η ταχύτητα με την οποία κινούνται καταγράφεται. Ο βόρειος μαγνητικός πόλος ταξίδεψε πάνω από 2200 χιλιόμετρα τότε που ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά ενώ έχει αλλάξει και ταχύτητα. Μέχρι το 2000, η ταχύτητα κυμάνθηκε στα 10 χλμ/ έτος. Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι κινείται με ταχύτητα 50 χλμ / έτος.
Η αυξημένη ταχύτητα κίνησης του βόρειου μαγνητικού πόλου δεν αναμένεται να έχει μεγάλη επίδραση για τους περισσότερους ανθρώπους - ενδέχεται απλά να παρατηρήσουν αλλαγές στις εφαρμογές GPS σε smartphones και ενδεχομένως επαναπροσδιορισμό στους δείκτες διαδρόμων στα αεροδρόμια.
Σήμερα δεν είναι σαφές εάν οι μαγνητικοί πόλοι της Γης κατευθύνονται για μια αντιστροφή - αλλάζοντας το βορρά και το νότο - ή αν το μαγνητικό πεδίο σύντομα θα ενισχυθεί ξανά. Και τα δύο γεγονότα έχουν συμβεί στην ιστορία της Γης χωρίς καμία αξιοσημείωτη επίδραση στη βιολογία. Ωστόσο, τα σύγχρονα συστήματα πλοήγησης βασίζονται στο μαγνητικό βορρά και θα πρέπει να αναβαθμιστούν καθώς οι πόλοι συνεχίζουν να περιπλανούνται. Ήδη, για παράδειγμα, κάποια αεροδρόμια έπρεπε να μετονομάσουν μερικούς από τους διαδρόμους τους, οι οποίοι έχουν ονόματα με βάση τις κατευθύνσεις της πυξίδας.
Photo Gallery
Πηγή: https://www.ncei.noaa.gov/