STEM STARS GREECE

STEM STARS GREECE

STEM STARS GREECE

Αναζητώντας τα ελληνικά αστέρια STEM

Η Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα, σε συνεργασία με τον Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό SciCo, διοργανώνουν το διαγωνισμό STEM STARS GREECE, ο οποίος έχει σκοπό να υποστηρίξει, να αναδείξει και να επιβραβεύσει μαθητές και μαθήτριες 14 έως 18 χρονών, με ενδιαφέρον στις φυσικές επιστήμες, την τεχνολογία, τη μηχανική ή τα μαθηματικά (STEM).

Οι νικητές και νικήτριες του διαγωνισμού θα κερδίσουν σημαντικά βραβεία, όπως το να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα στον διεθνή διαγωνισμό International Science and Engineering Fair,” τον μεγαλύτερο διεθνή διαγωνισμό επιστημών παγκοσμίως, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάιο του 2021. Ο διαγωνισμός τελείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Χορηγός του διαγωνισμού είναι η Microsoft Hellas.

Ο διαγωνισμός δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες να εμβαθύνουν σε έναν επιστημονικό τομέα STEM του ενδιαφέροντός τους, να αναπτύξουν δεξιότητες έρευνας, συνεργασίας, παρουσίασης και επικοινωνίας, να παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ευρύ κοινό, να δικτυωθούν με ανθρώπους με παρόμοια ερευνητικά ενδιαφέροντα, επιστήμονες και επαγγελματίες STEM και να κερδίσουν σημαντικά βραβεία.

Ο διαγωνισμός STEM STARS GREECE αποτελεί μέρος της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στο πλαίσιο του Στρατηγικού Διαλόγου των δυο χωρών. Ο φετινός διαγωνισμός εντάσσεται επίσης στη σειρά προγραμμάτων που υποστηρίζει η Πρεσβεία των Η.Π.Α. για τον εορτασμό των 200 Χρόνων Φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό είναι δωρεάν. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν σε δημόσιο ή ιδιωτικό σχολείο της Ελλάδας και είναι μεταξύ 14 και 18 χρονών (Γ’ Γυμνασίου - Γ’ Λυκείου) κατά την ημερομηνία διεξαγωγής του Διαγωνισμού.

Το πρώτο βήμα για έναν μαθητή, μια μαθήτρια ή μια ομάδα που επιθυμεί να λάβει μέρος στο διαγωνισμό είναι να επιλέξει ένα θέμα που θα ήθελε να ερευνήσει σε βάθος! Οι επιλογές θεματικών μπορούν να αφορούν έρευνα ή project σε οποιαδήποτε από τις τέσσερις συνιστώσες του STEM (επιστήμες, τεχνολογία, μηχανική, μαθηματικά), ενώ μια εργασία-project μπορεί να αγγίζει παραπάνω από μια θεματική.

Δεν υπάρχουν περιορισμοί σχετικά με το project που θα επιλεγεί - μπορεί να αποτελεί μια εφεύρεση - κατασκευή, μια έρευνα σχετικά με την επίλυση ενός σύγχρονου προβλήματος, ένα πείραμα, αρκεί η προσέγγιση να στηρίζεται σε μια καινοτόμο ιδέα και ένα βαθύ ενδιαφέρον για περαιτέρω διερεύνηση.

Όλες οι εργασίες-project υποβάλλονται ηλεκτρονικά στη διεύθυνση https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/ κατά το διάστημα 15 Δεκεμβρίου 2020 έως 21 Φεβρουαρίου 2021, και η τελική λίστα με τους προκριθέντες θα ανακοινωθεί τον Μάρτιο του 2021 στην παραπάνω ιστοσελίδα.

Ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί στο πλαίσιο του Athens Science Festival, που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά τον Μάρτιο 2021 και θα αναδείξει τις δύο πρώτες ομάδες/συμμετέχουσες/οντες που θα κερδίσουν μια θέση ώστε να διαγωνιστούν στο Virtual International Science and Engineering Fair (ISEF) 2021. Αυτή θα είναι η πρώτη φορά που μαθητές από την Ελλάδα θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό ISEF για να διεκδικήσουν διεθνή βραβεία και έπαθλα που ξεπερνούν συνολικά τα 5 εκατομμύρια δολάρια.

Η διαδρομή των διαγωνιζόμενων από την έναρξη έως τον μεγάλο τελικό, συνοψίζεται στο παρακάτω διάγραμμα.

 

 

Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικούς όρους συμμετοχής, μπορείτε να περιηγηθείτε στη διεύθυνση https://stemstarsgreece.athens-science-festival.gr/ ή να επικοινωνήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση stemstarsgreece@gmail.com.

 

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΗΣ

 

ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ
 

ΧΟΡΗΓΟΣ

 

 

 

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια