Η σύγκρουση των Τιτάνων

Η σύγκρουση των Τιτάνων

Ως ιδιόμορφοι γαλαξίες χαρακτηρίζονται οι γαλαξίες που έχουν ασυνήθιστο μέγεθος, σχήμα ή σύνθεση. Το 5 με 10% των γνωστών γαλαξιών χαρακτηρίζονται ως ιδιόμορφοι. Τέτοιος γαλαξίας είναι ο NGC 3256 που απέχει 100 εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη και βρίσκεται στο επίκεντρο των δύο εικόνων που παρουσιάζονται στο πραπάνω βίντεο. Αυτός ο παραμορφωμένος γαλαξίας συνίσταται από τα συντρίμμια μιας μετωπικής σύγκρουσης μεταξύ δύο σπειροειδών γαλαξιών που πιθανότατα συνέβη πριν από 500 εκατομμύρια χρόνια και είναι γεμάτος από ομάδες νεαρών άστρων που σχηματίστηκαν από την σύγκρουση των δύο γαλαξιών.

Η πρώτη εικόνα περιέχει δεδομένα από τις Advanced Camera for Surveys και Wide Field Camera 3 του διαστημικού τηλεσκοπίου Hubble. Εδώ το ορατό φως αποκαλύπτει λεπτομερώς τα σκοτεινά νήματα σκόνης και μοριακού αερίου που περιφέρονται γύρω από τα κέντρα των δύο συγχωνευμένων γαλαξιών. Πολλά από τα νεαρά άστρα που εκπέμπουν υπέρυθρη ακτινοβολία εξαιτίας της σύγκρουσης δεν φαίνονται στα ορατά μήκη κύματος.

Η δεύτερη εικόνα περιέχει δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, που ‘βλέπει’ την υπέρυθρη ακτινοβολία. Η σύγκρουση που παρήγαγε τον γαλαξία NGC 3256 προκάλεσε μια τεράστια έκρηξη σχηματισμού άστρων και αυτά τα νέα άστρα ακτινοβολούν πολύ έντονα σε υπέρυθρα μήκη κύματος.

 

Photo Gallery

Video

Πηγή: https://esawebb.org/

Share this Post:

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

Σχόλια